heggen en hagen

heg of haag?

Over het onderwerp heggen en hagen heeft Lex Roeleveld van Stichting Heg en Landschap een aantal cursussen verzorgd aan SGBDO-deelnemers. Naast het verschil tussen een heg en haag, voor zover dit er is, komt ook nadrukkelijk de beheervorm van het vlechten voorbij. Vlechtheggen als onderwerp en het vlechten van heggen is namelijk iets waarin Lex zijn passie heeft gevonden.

Het verschil tussen een heg en haag bestaat volgens Lex niet. Dit hangt namelijk alleen van de beheervorm af. Snoei je een heg jaarlijks met een strakke vorm tot gevolg, dan noemen we dit een knip- en scheerheg. Laat je een zelfde soort heg vanaf de aanplant uitgroeien, dan vormt dit een struweelheg.

verschillend beheer

Binnen de Groene Blauwe Diensten-contracten wordt het onderscheid tussen heg en haag wel gemaakt, zodat hier het beheer, de controle en vergoeding op kan worden afgestemd. Daarom onderstaand de verschillen in het beheer van een heg en een haag:  

  • Een heg wordt jaarlijks gesnoeid, oftewel een knip- en scheerheg.
  • Een haag groeit vrijuit en wordt om de 6 jaar afgezet, oftewel een struweelheg.

De verschillende beheervormen die bestaan en zijn besproken tijdens de cursus hebben waarde op het gebied van biodiversiteit, landschap, veekering, genenpool, recreatie en producten. 

Kennisbank

Verdieping

en beheer

In de presentatie worden verschillende thema’s uit de cursus toegelicht. Ook staat in de presentatie aangegeven hoe je een heg aanlegt, welke soorten geschikt zijn en waar rekening je rekening mee moet houden.

Extra info

Downloads

Plantwijzer heggen en hagen

Een lijst met inheemse bomen en struiken in Overijssel.