Het voorjaar is inmiddels weer volop begonnen. Het lijkt wel of het elk jaar iets eerder begint. Na de vorstperiode half februari schoot de temperatuur even omhoog waardoor de eerste bloei al weer te zien was en de sapstroom in bomen en struiken op gang kwam. Gelukkig kwam er nog een koudere periode waardoor de winter nog iets langer werd.
Doordat de sapstroom van bomen en struiken weer op gang komt, is de periode van groot onderhoud aan bomen en struiken door snoeien en het afzetten van struiken voorbij. In het vroege voorjaar is dan ook vooral genieten van gedaan werk en kijken hoe alles weer uitloopt en bloeit.
Rasterwerk
Wat wel gedaan kan worden in het voorjaar is het herstellen van rasterwerk en het toegankelijk maken van paden. Bij veldbezoeken krijgen wij vaak de opmerking dat de gekloofde eikenhouten palen niet lang mee gaan. Het klopt dat deze palen minder lang blijven staan dan geïmpregneerde of gecreosoteerde palen. Deze palen geven echter ook milieubelastende stoffen af aan de bodem. Er is daarom binnen Groene en Blauwe diensten bewust gekozen voor natuurlijke palen van onbewerkt eiken of kastanje hout. Bij de gekloofde eikenhouten palen is het wel van belang dat deze voldoende dik zijn in de kern (minimaal 10cm) en dat er geen rottingsplekken op de palen aanwezig zijn.
Bij een aantal overeenkomsten is de toegankelijkheid van paden opgenomen zodat wandelaars hier kunnen lopen. Het voorjaar is het ideale moment om de graspaden te maaien zodat hier goed gewandeld kan worden, en het duidelijk is voor wandelaars waar een wandelroute langs gaat.
In het vroege voorjaar wordt ook nog veel wortelgoed aangeplant. Wortelgoed is beplanting zoals bosplantsoen en bomen, welke met een kale wortel worden geleverd. Er zit dus geen dikke kluit met een net aan. Zoals aangegeven, lijkt het er de laatste jaren op dat het voorjaar steeds eerder begint, het warmer en droger is, en dat de sapstroom weer vroeg op gang komt. Het aanplanten na februari brengt dan ook steeds meer risico met zich mee. Zo kan de aanplant later in het jaar toch afsterven. Een andere reden om geen onderhoud in het voorjaar uit te voeren zijn natuurlijk vogels die aan het nestelen zijn en andere diersoorten die weer actief worden. De beste periode voor aanplant zijn de wintermaanden december, januari en februari mits het niet vriest.
Later in het voorjaar ( half mei tot eind juni) kan er weer gesnoeid worden. Vooral bij knip en scheerheggen is dit van toepassing. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste snoei voor de langste dag uit te voeren. De meeste groeikracht van de haag is er dan uit, maar de haag herstelt zich nog wel na de snoei. Snoei wel op een bewolkte dag, zodat snoeiplekken niet verbranden. Als het nodig is, kunnen knip- en scheerheggen in september nog een keer licht worden gesnoeid.
Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op, zodat we een afspraak met een adviseur kunnen maken.