Hoogstamfruit

een gezonde bongerd

Hoe ziet een gezonde boomgaard er uit? En hoe zorg ik voor optimaal beheer? Carin de Cloe van Landschap Overijssel gaf SGBDO-deelnemers de cursus Hoogstamfruit. Op deze pagina vind je de presentatie bijbehorend aan deze cursus en cursusmaterialen die je ondersteunen in het beheer.

Carin vertelt: “Bij Landschap Overijssel krijgen we vaak de vraag ‘wat moet ik doen om mijn fruitbomen te onderhouden?’.  Helaas is het antwoord op deze toch vrij simpele en helder vraag niet zo gemakkelijk te geven. 

3 factoren: Jijzelf, de omgeving en de bomen

Het antwoord op de vraag komt voort uit een samenspel van drie variabelen:

  1. Jijzelf: jouw wensen, jouw ideaalbeeld, jouw tijd, jouw smaak en voorkeur.
  2. De omgeving: droge zandgrond of klei, hoge bebouwing, beplanting of juist in een windhoek in de polder, uitspoelende mest, plek van het huis en terras, waterstanden etc.
  3. De bomen zelf: de soorten (peer, appel, kers etc.) en de rassen. De onderstammen en eventuele tussenstammen, hoe ze hiervoor gesnoeid zijn. In deze inleiding willen we je inzicht geven zodat je aan het eind een beeld hebt van het beheer dat bij jouw boomgaard en wat je nodig hebt om dat uit te voeren.”

Kennisbank

Verdieping

en beheer

Tijdens de cursus zijn de diverse vormen van beheer besproken en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. De Powerpointpresentatie, bijbehorend aan deze cursus, geeft een weergave van het beheer van hoogstamfruitbomen. In de uitgebreide notitie van Carin de Cloe staat een toelichting.

Extra info

Downloads

Plantwijzer fruitbomen

Onderhoudswijzer fruitbomen

Uitgebreide informatie over de geschiedenis, het aanplanten en beheren van fruitbomen.

Verdieping

Cursussen

Wil je jouw kennis over hoogstamfruit vergroten? Dan raden we je aan een cursus te volgen. Landschap Overijssel biedt de volgende cursussen aan. Klik op één van deze cursussen voor meer informatie: